یکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۳۱
تعیین بیش از ۵۵۰ نیازپروژه هوش مصنوعی برای حوزه علمیه

قاسمی با ارائه گزارشی از اقدامات ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه های علمیه در پنج ضلع ماموریت این ستاد ارائه کرد و گفت: در ضلع فنی، ۵۵۰ نیازپروژه برای حوزه علمیه تعیین شده است. همچنین با شرکت‌های دانش‌بنیان گفت‌وگو شد و از میان ۱۱۰۰ شرکت آی‌سی‌تی، آنهایی که متناسب با شرایط حوزه بودند انتخاب شدند و برای گفتگو دعوت شدند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، جلسه هم‌اندیشی نخبگان هوش مصنوعی با موضوع «نظام راهبری هوش مصنوعی مبتنی بر اندیشه دینی» روز شنبه ۲۲ دی ماه ۱۴۰۳، در مدرسه علمیه معصومیه‌ قم برگزار شد.

دکتر محمدرضا قاسمی، دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه به ارائه گزارشی از اقدامات و دستاوردهای حوزه علمیه در عرصه مواجهه با فناوری هوش مصنوعی پرداخت.

وی در آغاز سخنان خود گفت: در حوزه علمیه از سال ۱۳۹۸، آیت‌الله اعرافی در مواجهه با مسئله هوش مصنوعی رویکردی متوازن را توصیه کرد و همواره بر استفاده از ظرفیت‌های هوش مصنوعی در نظام مسائل انقلاب اسلامی با نگاه تمدنی تأکید داشته و در عین حال نسبت به توجه به تهدیدات این فناوری هشدار داده است.

دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه تصریح کرد: بسیاری از نهادهای حاکمیتی اذعان دارند که در دورانی که هوش مصنوعی هنوز در کشور جایگاهی نداشت، حوزه علمیه به عنوان نهادی پیشگام فعالیت‌های خود را در این عرصه آغاز کرد. این افتخار بزرگی است که حوزه علمیه، مدیری اندیشمند دارد که هم مأموریت خود را به‌درستی درک کرده و هم راهکارهای مناسبی برای راهبری این مأموریت طراحی کرده است.

قاسمی افزود: اولین همایش هوش مصنوعی و علوم اسلامی در سال ۱۳۹۹ در مدرسه علمیه معصومیه برگزار شد. این رویداد با رویکرد فنی برگزار شد، اما بعدها نگاه‌های فقهی، حقوقی، فلسفی، اخلاقی، حکمرانی و آینده‌پژوهی به این فناوری در حوزه علمیه تقویت شد. مجموعه‌هایی در حوزه با برگزاری دوره‌های آموزشی و ایجاد زیرساخت‌های لازم، محتوای مناسبی در این زمینه تهیه کردند. هرچند هنوز به بلوغ کامل نرسیده‌ایم، اما حرکت آغاز شده و این نگاه راغب به مسئله قابل ستایش است.

وی با تأکید بر اهمیت روز ۲۶ آبان ۱۴۰۰، گفت: «این روز نقطه طلایی در مسیر هوش مصنوعی کشور بود. رهبر معظم انقلاب در این روز طی سخنان خود با هیئت دولت جهت‌گیری‌ها را از نگاه ابزاری به هوش مصنوعی به یک پارادایم اندیشه‌ای تغییر دادند. ایشان تأکید کردند که این فناوری تأثیر جدی بر اداره آینده دنیا خواهد داشت و ایران باید در میان ۱۰ کشور برتر جهان در این حوزه قرار گیرد.

دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه افزود: «به برکت مجاهدت‌های شهید رئیسی، سند ملی هوش مصنوعی تدوین شد و شورای عالی انقلاب فرهنگی و سایر نهادها زحمات بسیاری برای پیشبرد این مسیر کشیدند.

قاسمی در ادامه گزارشی از اقدامات ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه های علمیه در پنج ضلع ماموریت این ستاد ارائه کرد و گفت: در ضلع فنی، ۵۵۰ نیازپروژه برای حوزه علمیه تعیین شده است. همچنین با شرکت‌های دانش‌بنیان گفت‌وگو شد و از میان ۱۱۰۰ شرکت آی‌سی‌تی، آنهایی که متناسب با شرایط حوزه بودند انتخاب شدند و برای گفتگو دعوت شدند.

وی افزود: در ضلع گفتمانی نیز اقدامات خوبی صورت گرفته است از جمله اینکه بخش ویژه جشنواره هنر آسمانی امسال به موضوع هوش مصنوعی اختصاص داده شد و در حوزه گفتمان‌سازی تلاش‌های گسترده‌ای انجام شده است.

دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه با اشاره به ضلع علمی ماموریت این ستاد نیز گفت: مشورت‌های علمی با مجموعه‌هایی نظیر مجمع عالی حکمت و مؤسسه پژوهشی امام خمینی (ره) انجام شد. تلاش شده است گفت‌وگوهای علمی پیرامون ابعاد فلسفی و معماری فناوری هوش مصنوعی گسترش یابد.

قاسمی، از تأسیس فراکسیون هوش مصنوعی و حکمرانی داده‌ها در مجلس شورای اسلامی گرفته تا همکاری با دانشگاه جامع امام حسین (ع)، به عنوان بخشی از گام‌های ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه در ضلع راهبردی ماموریت خود نام برد.

دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه افزود: در ضلع بین‌الملل ماموریت ستاد نیز با تأکید آیت‌الله اعرافی، سال آینده همایش بین‌المللی هوش مصنوعی، فرهنگ و علوم اسلامی برگزار خواهد شد. تاکنون بیش از ۵۰ پیش‌نشست داخلی و ۱۰ وبینار بین‌المللی در مورد آن برگزار شده است.

قاسمی گفت: دوره‌های مختلفی در زمینه هوش مصنوعی و علوم شناختی برای طلاب برگزار شده است. تاکنون بیش از ۴۰۰۰ نفر از طلاب در هفت سطح مختلف با این موضوع آشنا شده‌اند. همچنین ۲۰۰ طلبه با پیشینه تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد در رشته‌های نرم‌افزار و مهندسی کامپیوتر جذب حوزه علمیه گردیده و در قالب انجمن دانش‌آموختگان فناوری اطلاعات حوزه‌های علمیه ساماندهی شده‌اند.

دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه خاطرنشان کرد: علی‌رغم اینکه کرسی اخلاق هوش مصنوعی در دانشگاه‌ها تشکیل نشده است، حوزه علمیه با تأسیس این کرسی در انجمن اخلاق پیشگام بوده است. این اقدام نشان‌دهنده انسجام و درک عمیق حوزه از مسئله فناوری هوش مصنوعی است.

انتهای پیام

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha